Skip to content

Pitääkö modernisaatioprojektin läpiviennin olla yhtä ikävää kuin hammaslääkärillä käynnin?

Automaatiojärjestelmä – teollisuuslaitoksen aivot – on tärkein yksittäinen tekijä laitoksen tehokkaalle toiminnalle. On erittäin tärkeää, että automaatiojärjestelmä toimii tehokkaasti, turvallisesti ja luotettavasti. Järjestelmän on oltava avoin sekä mahdollistettava tiedon keruu kaikista – usein erilaisista – prosessissa käytetyistä järjestelmistä.

Kohteissa, joiden toimivuudesta riippuu ihmisten turvallisuus, virheisiin tai käyttökatkoihin ei yksinkertaisesti ole varaa, kuten Euroopan ensimmäisessä kaksikerroksisessa tunnelissa Alankomaissa (Lue lisää >> ). Kohteessa integroitiin 50 erilaista järjestelmää Schneider Electricin EcoStruxure automaatiojärjestelmään, ja on sanomattakin selvää, että automaatiojärjestelmän rooli on kriittisen tärkeä niin ihmisten turvallisuudelle kuin liikenteen sujuvuudellekin.

Teollisuuslaitoksissa ei välttämättä ole kyse ihmishengistä, mutta teollisuusyrityksen kannattavuuden näkökulmasta toiminnan tehokkuus ja käyttökatkojen eliminointi ovat kriittisiä avaintekijöitä. Vanhanaikainen automaatiojärjestelmä voi heikentää merkittävästi teollisuuslaitoksen kilpailukykyä.

Modernisoinnin ei tarvitse olla yhtä tuskaisaa kuin hammaslääkärikäynnin

Uuden järjestelmän avoimuus mahdollistaa modernisointiprojektin jakamisen osiin ja modernisointi voidaan toteuttaa ilman että laitos pitää kokonaan pysäyttää.” 

Hyvinkään toimiva automaatiojärjestelmä ei välttämättä ole ajantasalla esimerkiksi kyberturvallisuuden ja tuottavuuden suhteen. Yritys nimeltä Dow Corning päätti toteuttaa modernisaatioprojektin lisätäkseen kannattavuuttaan, vaikka olemassaoleva järjestelmä oli toimiva. (Lue lisää >> )

Uuden järjestelmän avoimuus mahdollistaa modernisointiprojektin jakamisen osiin ja modernisointi voidaan toteuttaa ilman että laitos pitää kokonaan pysäyttää. Säilyttämällä operaattorien käyttämät käyttöliittymät mahdollisimman samankaltaisina aikaisempiin nähden, helpotetaan käyttöönottoa operaattorien näkökulmasta, kuten Dow Coringin esimerkissä. Hyvin suunniteltuna modernisaatioprojektin läpivienti voi olla kivuttomampaa kuin voisi kuvitella. (Lue lisää >> )

Avoin ja moderni järjestelmä mahdollistaa lisäksi uusien teknologioiden – esimerkiksi lisätyn todellisuuden – käytön. Lisätyn todellisuuden avulla operaattoreiden työ helpottuu ja vikatilanteiden ratkaiseminen nopeutuu. Tämä nostaa laitoksen kokonaistehokkuutta. (Lue lisää >> )

Industry 5.0

Industry 4.0:sta ollaan siirtymässä Industry 5.0:aan, missä onkin kyse juuri tästä: ihmisten ja koneiden roolien sekoittumiseen ja toisaalta siihen, miten ihmisten ja koneiden yhteistyöllä päästään parhaimpaan lopputulokseen”.

Schneider Electric on toteuttanut modernisaatioprojekteja omissa tuotantolaitoksissaan ympäri maailmaa. Le Vaudreuilin kontaktoritehtaan modenisointi on saanut tunnustusta sekä Ranskassa että kansainvälisesti. World Economic Forum valitsi tehtaan yhdeksi yhdeksästä ”Manufacturing Lighthouse”-tehtaasta maailmassa. (Lue lisää >>)

Le Vaudreuilin laitoksen modernisoinnisa huomioitiin erityisesti projektin ihmisnäkökulma esimerkiksi siinä, miten työntekijöille kommunikoitiin ja miten heidät sitoutettiin modernisaatioprojektiin, sekä miten työntekijät on saatu mukaan hyödyntämään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Industry 4.0:sta ollaan siirtymässä Industry 5.0:aan, missä onkin kyse juuri tästä: ihmisten ja koneiden roolien sekoittumiseen ja toisaalta siihen, miten ihmisten ja koneiden yhteistyöllä päästään parhaimpaan lopputulokseen.