Skip to content

Estä tuotantokoneen tarpeettomat pysähdykset

Nykyään yhä useammat teollisuuden toimijat pyrkivät korvaamaan muovin pahvilla. Koneiden avulla on mahdollista varmistaa, että pahvialustoja on saatavilla nopeasti ja tehokkaasti. Tähän tarkoitukseen käytetään SICKin ratkaisuja, kuten SLT-merkkivaloa, keskipitkän kantaman Dx35-etäisyysanturia ja SIG200-IO Link masteria, joiden älykäs käyttö parantaa tuottavuutta ja auttaa koneen käyttäjiä.

Yritykset, jotka ovat erikoistuneet teollisuuslaitteiden myyntiin ja linjaston loppupään koneisiin, ovat tärkeä osa nykypäivän teollisuutta. Nämä yritykset tarjoavat palveluita varaosien toimituksesta asennuksiin, vianetsintään, laitteistojen kehittämiseen ja huoltoon. He myös tukevat tiettyjen koneen osien suunnittelua erityisesti pakkausteollisuuden alalla. Tämä on merkityksellistä etenkin siksi, että viimeisimmissä EU-direktiiveissä vaaditaan muovipakkausten määrän vähentämistä.

Koneiden tuottavuuden optimointi ergonomian avulla

Kone, joka on suunniteltu muotoilemaan pahvialustoja, ottaa etuosastaan sisään esileikatun litteän pahvin lastausalustalta, valmistelee sen auki taittamista varten, lisää liiman ja viimeistelee valmiin taitetun alustan. Koneen edessä olevan makasiinin täyttämiseen ja pahvipinon vapauttamiseen tarvitaan käyttäjää. Asemat ovat neljän metrin etäisyydellä toisistaan ja kun käyttäjät ovat koneen päässä he eivät näe syöttösuppiloa. Jos se on tyhjä, kone pysähtyy ja ilmoittaa virheestä, mikä vähentää tuottavuutta huomattavasti.

Jotkin yritykset harkitsevat ongelman korjaamiseksi etäisyysanturin käyttöä, joka pyytäisi koneen pysäyttämistä tietyllä täyttöasteella. SICKin keskipitkän kantaman Dx35-etäisyysanturi onkin osoittautunut täydelliseksi tähän tehtävään. Mutta koska innovaatio on teollisuuden toiminnan keskiössä, keskustelussa teknologian aluemyyntipäällikön kanssa kävi ilmi, että sovellusta voitaisiin kehittää vieläkin pidemmälle. Mikä estäisi varoittamasta käyttäjää merkkivalolla tai jopa äänimerkillä koneen turhien pysähdyksien välttämiseksi?”

Asetukset valmiiksi kolmessa minuutissa

Näin SLT-merkkivalosta tuli osa projektia. 21 värikkään LED-valon avulla yksi laite voi nyt välittää useita erityyppisiä tietoja ja varoittaa käyttäjää erilaisilla raja-arvoilla. Merkkivalossa on myös IO-Link väylä, kuten keskipitkän kantaman Dx35-etäisyysanturissakin. Tämän vuoksi anturit voidaan kytkeä SIG200-IO Link masterin avulla helppoa konfigurointia varten. Näin anturien asetusten tekeminen onnistuu kolmessa minuutissa. ”Tunnistus, katvealueet ja kaikki kommunikaatioporttiin kytkettyjen antureiden parametrit ovat käytettävissä heti. Se on hämmästyttävän helppoa,”. Pylvään värivaihteluiden parametroinnin saa tehtyä kymmenessä minuutissa.

Miten se oikeastaan toimii?

Keskipitkän kantaman Dx35-etäisyysanturi on asennettu koneen yläosaan ja se tunnistaa lastausalustalla koneen edessä olevan pahvipinon. SLT-merkkivalo ilmoittaa tiedot pinon korkeudesta koneen käyttäjälle seuraavasti:

  • Vilkkuu sinisenä: makasiini on täynnä/ylitäynnä
  • Palaa vihreänä: makasiini on 100 % täynnä
  • Värillisen osion asteittainen vaihtuminen keltaiseksi: täyttöaste 100–50 %
  • Keltainen: makasiini on 50 % täynnä
  • Värillisen osion asteittainen vaihtuminen punaiseksi: täyttöaste 50–20 %
  • Punaisen merkkivalon lisäksi äänimerkki (SLB-moduulilla): täyttöaste 20–18 %
  • Nopeutuva vilkkuminen: täyttöaste 18–1 %
  • Täyttöasteen ollessa alle 1 % kone lopettaa pahvin poimimisen, mutta ei sammu (sitä ei siis tarvitse käynnistää uudelleen)
  • Kun tämä taso saavutetaan, makasiinin täyttäminen ja painikkeen painaminen riittää käynnistämään koneen uudelleen.

Tavoitteena on tietenkin se, ettei 1 %:n tasoa koskaan saavuteta, jotta tuottavuus ei kärsi.

Koneen tuottavuus on parantunut 5 prosenttia

Koneen parametrointi voidaan tehdä erittäin tarkasti SIG200-IO Link masterin ansiosta. Koska ohjainkin on kytketty kommunikaatioporttiin, myös koneen pysäytyksen ehdot voidaan asettaa. Kokonaisvaltainen ratkaisu turvaa koko tuotantosyklin ja käytännön sovelluksissa on saaatu koneen tuottavuutta parannettua jopa 5 %. Käyttäjän on nyt helpompi hallita täyttöprosessia ja hän tietää etukäteen, mitä on tehtävä. Työmukavuus ja -ergonomia motivoivat laitteen käyttäjiä. Koska käyttäjät osallistuivat aktiivisesti värien parametrointiin, luottamus koneen toimintaan on erinomainen.

 

   

Tervetuloa keskustelemaan osastollemme 6b48!

Lisätietoja tuotteista:

Markku Rantanen

markku.rantanen@sick.fi

Puh. 040 900 8025